Zie jij je zelf ook niet op een meditatiekussentje zitten om van je werkstress af te komen? Gaan bij jou je nekharen al overeind staan bij de woorden mindfulness, loslaten en meditatie?

Er hangt iets om deze woorden waar ik zelf ook moeite mee heb. Bij mij irriteert eigenlijk de impliciete boodschap dat je eigenlijk niet hard genoeg je best doet, waardoor je werkstress je eigen probleem is. Het klinkt allemaal zo simpel, jij moet anders denken. Jij moet elke dag mediteren, jij moet loslaten. Ja, maar wat laat ik los als iets in mijn hoofd en lijf zit?! Wat doe ik als ik gebeld wordt, een afwijzing in de mail binnen krijg en nog een gigantische to do lijst heb. Dan raak ik vooral overspoeld door mijn gedachten, alles wat af moet en vooral afgeleid door al die scenario’s die mijn verstand aan het produceren is. Het werkt verlammend.

Werkstress

Werkstress is een serieus vervelend probleem, werk is belangrijk en zou ook nog leuk (moeten) kunnen zijn. Maar als het ten koste gaat van je humeur, je privé, je gezondheid, je kwaliteit van je werk en je sociale leven, dan gaat er iets niet goed.

Westerse Mindfulness

Westerse Mindfulness is gericht op hanteren van stress in de actie. Het is mindfulness zonder meditatiekussen, maar in volle vaart achter je bureau. Waarom zou Westerse mindfulness dan wel werken?

  1. Je stapt uit je controle en zet in op flexibiliteit. Met Westerse Mindfulness proberen wij niet van onze werkstress af te komen (controle) , maar zoeken wij naar een manier om er mee te leren omgaan (flexibiliteit). Bomen die buigen, die breken niet. Mentale flexibiliteit als vaardigheid om stressbestendig te worden.
  2. Geen meditatie nodig. Met Westerse Mindfulness leer je in het moment, flexibel om te gaan met al die lastige gedachten en gevoelens die er dan zijn. Meditatie is niet nodig, het zou overigens wel zo maar kunnen dat als je Westerse Mindfulness toe past, mediteren ook ineens lukt.
  3. Je mag humor en luchtigheid inzetten. Door met humor naar je eigen gedrag en brein te kijken verander je van even van perspectief. Je bent in staat om meer open, bewust en oprecht in het leven te staan. Er is meer ruimte om te genieten en misschien zelfs een beetje ruimte om af en toe je gedachten iets minder serieus te nemen. Luchtigheid!

Onze omgeving kunnen wij vaak niet veranderen, wel onze houding hoe wij daar mee om gaan. Zet in op mentale flexibiliteit met behulp van Westerse Mindfulness!

Wil je meer weten over hoe jij je mentale flexibiliteit kan vergroten? Check dan eens onze website en kijk of een training Westerse Mindfulness iets voor je is. https://www.marionsuijker.nl/