Juist in een tijd als deze is ontspanning en inspiratie belangrijk. Maar tijdens een periode met veel en ingrijpende veranderingen in werk en privé, is het soms een uitdaging om inspiratie en ontspanning te blijven ervaren. Terwijl dat NU zo belangrijk is om gezond te blijven en dan bedoel ik niet alleen fysiek, maar vooral mentaal en emotioneel!

De juiste inspiratie mindset

De juiste mindset helpt je een andere relatie met je stress op te bouwen, waardoor uiteindelijk ook je fysieke gezondheid daarbij gebaat is. Persoonlijk begin ik de diverse fases wel te herkennen die ik doorloop in deze intensieve periode met veel veranderingen. Fases van verwarring, ploeteren, weerstand en overgave. Ze wisselen elkaar voortdurend af en je voelt je soms een speelbal van de tijd (of van het kabinet of van corona of van jezelf).

Hoe stel je jezelf de goede vraag?

Ik werd geïnspireerd door een interview met dr. Edith Berger. Een 92 jarige dame, die Auschwitz heeft overleefd met de nodige gruwelijke ervaringen. Zij heeft een boek geschreven The Gift, waarin zij haar levenslessen deelt.
Een van haar lessen was: stel jezelf de juiste vraag. Zij zegt eigenlijk je kunt je zelf 2 soorten vragen stellen, waarbij de vraag bepaalt hoe je met het leven en wat dat je geeft omgaat. Je kunt de vraag stellen: Waarom (ik)? Of je  stelt jezelf de vraag: Wat nu? Zullen wij die vragen eens loslaten op de fases die je nu kunt ervaren na elke verandering?

De ‘Waarom (ik)’ ploeter-stress cyclus

De eerste fase na het duidelijk worden van de veranderingen (in werk, privé, familie, het maakt niet uit), is er altijd  even een fase van verwarring. Een fase waarin je brein zich even de tijd gunt om te verwerken, te overzien, vragen te stellen en het proberen te duiden in het leven van zijn of haar mens. Daarna is er een fase van ploeteren. Een energie vretende fase, waarin je op zoek gaat naar houvast, probeert vast te houden aan wat was en eigenlijk geen ruimte ziet om dit maar zo te laten zijn. De vraag “waarom”, blijft hangen en langzaam ga je over in weerstand. Je ervaart enorme weerstand tegen alles wat anders is (video bellen, mondkapjes, verplichte winkelkarren etc.). Ploeteren kost energie, maar in de weerstand…….tja, dan kan je eraan! Langzaam voel je je energie dalen, je merkt aan je lijf en gedrag dat er stress is. Je hebt bijvoorbeeld veel meer de neiging om te snoepen, vet te eten, te shoppen en dingen te laten versloffen. Je zit vast in een  negatieve spiraal, na weerstand komt frustratie. De vermoeidheid slaat toe en je kunt nog maar moeilijk nieuwe of andere mogelijkheden zien. Chronische stress.

De ‘Wat nu’ inspiratie-energie cyclus

De wat nu cyclus begint hetzelfde met verwarring en een korte (of soms langere) fase van ploeteren. Maar het grote verschil is dat jij bewust bent van de fase waarin je zit en je jezelf in de ploeter fase de vraag voor de eerste keer kan stellen, wat nu? Ruimte maken voor deze vraag bedoel ik letterlijk en figuurlijk. Ja, je hebt letterlijk tijd en ruimte nodig om te voelen waar je bent. (Hoe je dat doet? Check mijn inspiratie pagina op mijn website voor yogalessen, mindfulness wandelingen, adem oefeningen en andere inspiratie) In die tijd en ruimte kun je jezelf steeds opnieuw de vraag stellen, wat nu? Deze vraag lokt meer vragen uit. Zoals hoe wil ik door deze periode heen komen. Hoe wil ik over een paar jaar terug kijken op mijn gedrag in een uitdagende periode? En als vanzelf ben je beland in de fase van overgave, je maakt contact met het moment en probeert eruit te halen wat er wel in zit. Er ontstaat misschien wel een beetje ontspannen relatie met de situatie zoals die nu is. Dat wil niet zeggen dat je het met alles eens bent. Maar het schept wel ruimte en vooral energie om de dingen te doen die van belang zijn voor jou! Vanuit die overgave en ontspanning zou het zo maar kunnen, dat er inspiratie is om dingen anders te doen:

  • Ik ga elke dag eerst wandelen voordat ik achter de computer kruip.
  • Ik neem de tijd om die taart te bakken.
  • Ik plan nu tijd in om een spelletje te doen met je kind. Etc.

Welke vraag stel jij jezelf als het even lastig is?

Het is echt niet altijd makkelijk, maar weet dat jij kan kiezen. Het perspectief van waaruit jij je leven benadert, bepaalt voor een groot deel je ervaring. Je ervaring van ontspanning, je ervaring van inspiratie en vooral je ervaring van keuzevrijheid.
Kies, ervaar en begin telkens opnieuw!

Ps. Wil je alvast een begin maken met de inspiratie-energie cyclus? Schrijf je hieronder dan in en ontvang alvast het ebook met thuiswerktips én oefeningen om relaxed je (thuis)werk dag door te komen.

 

Interessant wat je net gelezen hebt? Delen, pinnen en doorsturen is heel fijn! ♥

Ontvang nog meer support ❤

Download hier je ultieme (thuis)werk relax tips, inclusief oefeningen (van max. 5 minuten!)

Misschien vind je dit ook interessant?