Yin Yoga is de manier om ook voor beginners te starten met meditatie! Met meditatie heb ik een haat/liefde verhouding. Het is goed voor mij, maar het is soms ook zo lastig! Gelukkig heb ik Yin Yoga ontdekt en kom ik nu ruim aan mijn meditatie beoefening. 

Jij hebt misschien ook wel eens geprobeerd te mediteren. En, lukte het? Het is niet zo eenvoudig als het lijkt. De voordelen van meditatie wordt al jaren over ons heen gestort als de ultieme manier om rust te ervaren en minder last van je stress te hebben. Yin Yoga heeft nog niet zoveel naam opgebouwd en dat is jammer. Het is namelijk een interessante variant voor als je wel de voordelen van meditatie wil ervaren, maar dan op een laagdrempelige manier.

Yoga en meditatie

Wist je dat ze in het oude India yoga zijn gaan ontwikkelen om in meditatie houding te kunnen blijven zitten? Het is dus niet vreemd dat het lastig is om langere tijd stil te zitten. De “die hards” zullen nu zeggen, ja dat is nu precies de uitdaging; dat je leert omgaan met het ongemak tijdens zo’n meditatie. Daar ben ik het deels mee eens, maar ik geloof ook sterk in de praktijk.
Als iets te lastig is, stop je er snel mee en dan zal je ook niet de echte voordelen ervaren. Zo zullen er jou vele voor gegaan zijn die meditatie wel willen proberen, of geprobeerd hebben, maar er ook heel snel weer mee stoppen.

Wat is meditatie eigenlijk?

Volgens de Van Dale is meditatie een overpeinzing of bespiegeling. Het bijzondere aan deze definitie is dat overpeinzing neigt naar de betekenis van iets overdenken. In mijn beleving gaat meditatie over bewust zijn van gedachten, emoties, lichamelijke gewaarwordingen, je adem etc. Dus gaat het over het observeren van het denken, in plaats van IN het denken zitten. Een bespiegeling is een mooiere omschrijving, je kijkt in de spiegel van al je ervaringen.
Afhankelijk van welke leraar je spreekt, zal je ook geconfronteerd worden met allerlei regels over meditatie. In mijn Yin Yoga teacher opleiding bij De Nieuwe Yogaschool stond een boek van Adyashanti op de literatuurlijst. Een doorgewinterde meditatieleraar die in zijn boek ‘Ware Meditatie’ heel mooi beschrijft dat meditatie juist niet aan regels gebonden is. Dat het geen doel op zich is, maar een middel. Een middel om bewust te worden/zijn van al je ervaringen en vooral dat al die ervaringen er ook mogen zijn. Dat geeft vrijheid!

De voordelen van meditatie (en yin yoga)

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar wat heb jij daar in je dagelijkse leven aan? Hieronder een kort lijstje met de praktische voordelen van het leren observeren van je ervaringen en de ervaringen toestaan.

 • Emotioneel meer balans. Door het trainen van bewustwording is je brein eerder in staat om bij het ervaren van stress of ongemak om de balans terug te vinden en niet in de fight, flight, freeze modus blijven hangen. Onderzoek toont aan aangetoond dat de amygdala (dat deel van je brein wat je alarmeert bij pijn of gevaar of andere ongemak) eerder tot rust komt na beoefening van meditatie.
 • Intensere ervaring van compassie. Door dat je zelf bewust wordt van de dominantie van gedachten en emoties en hoe het menselijk brein werkt, is er meer ruimte voor begrip en vriendelijkheid. De gedeelde menselijkheid in de werking van ons brein geeft compassie.
 • Meer focus Je bent beter in staat om je aandacht te richten of anders gezegd, je bent beter in staat om als je afgeleid bent je aandacht opnieuw te richten op dat wat belangrijk voor je is.
 • Verbetering van je gezondheid. De nadelige gevolgen van langdurige stress zitten ‘m in het feit dat ons fight, flight en freeze deel van ons zenuwstelsel voortdurend getriggerd wordt. Op zich niet ongezond, wel als er onvoldoende tijd is voor dat andere deel van ons zenuwstelsel. Dat deel wat belangrijk is voor rest & digest. Of in goed Nederlands, dat deel dat zorgt voor onze spijnsvertering, het herstel en rust. Dat deel is cruciaal voor je immuunsysteem. Dus als je momenten inbouwt waarin je de tijd neemt om te observeren, kalmeer je tegelijkertijd je brein en lijf door het stimuleren van je parasympatisch zenuwstelsel

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een vorm van yoga gericht op ontspanning. Het is een yoga waarbij je veelal in houdingen op de grond bent en deze houdingen 2 tot 5 minuten aanhoudt.
Yin Yoga is de vorm van yoga waarbij je de houding gebruikt om in je lichaam te komen, niet andersom. Het gaat er dus totaal niet om hoe het eruit ziet. Bij Yin Yoga is het belangrijk dat jij je lichaam in die houding kunt ontspannen. Daarvoor mag  je dus ook allerlei support gebruiken in de vorm van dekens en kussens. Yin Yoga is op weg om één van de meest populaire vormen van yoga te worden en dat is begrijpelijk in deze tijd. Yin Yoga is de ultieme vorm van yoga bij stress.

YIN YOGA is:

 • voor iedereen toegankelijk (flexibel of niet)
 • kalmerend en rustgevend
 • een mindfulness en meditatieoefening in één
 • helpt je spanning eerder te herkennen
 • gewoon super lekker

Yin Yoga en meditatie voor beginners

Meditatie kan dus lastig zijn om mee te beginnen. Al is het maar je rug die het niet fijn vindt als jij langere tijd op de grond of een kussentje rechtop moet zitten. Doordat Yin Yoga zo zacht en laagdrempelig is, is het een fijne vorm van yoga waarbij je ‘onbewust’  ook met meditatie bezig bent. Je werkt aan je brein en je body tegelijk en laat dat nu een hele gezonde combinatie zijn aldus een onderzoek naar de effecten van meditatie en yoga. Dus een geweldig manier om als meditatiebeginner mee te starten.

Alle redenen waarom Yin Yoga een meditatie beoefening is voor de beginner:

 • Tijd doet wonderen, zelfs een paar minuten. Als je een paar minuten in zo’n houding bent, wordt je je als vanzelf bewust van je ervaringen. En als de Yin Yoga teacher je dan ook nog helpt met aanwijzingen om bijvoorbeeld je adem te volgen of bewust te worden van sensaties die er zijn, oefen je als vanzelf in bewust wording. Zelfs 1 houding per dag is al waardevol!
 • Voor elk lichaam geschikt dat wil leren ontspannen. Door dat je in een houding bent waarin je mag ontspannen, maar niet in slaap valt ? wordt je niet afgeleid. De weldaad van fysiek ontspannen, zorgt voor het loslaten van spanning en dat geeft weer ruimte om te observeren en te ervaren.
 • Het helpt je niet alleen mentaal maar ook fysiek spanning loslaten. Stress heeft de neiging zich op te slaan in ons lichaam, bijvoorbeeld in de vorm van rug of nekklachten en stijfheid. Met Yin Yoga bewerk je de diepere bindweefsels van je lichaam en werk je de spanning los. Het zou dus ook zo maar kunnen dat je tijdens de Yin Yoga ineens wat emoties voor bij voelt komen. Je oefent ervaren en observeren in de veilige omgeving van je yogamatje.
 • Je werkt op een laagdrempelige manier aan je gezondheid. Tijdens  Yin Yoga stimuleer je heel bewust je parasympatisch zenuwstelsel dat deel dat verantwoordelijk is voor je spijsvertering, je herstel en je rust. Eigenlijk dus een cruciaal onderdeel van je totale gezondheid. Je stimuleert dus vooral je zelf herstellend vermogen van je lichaam.
 • Je kunt er gewoon thuis mee beginnen. Er is eigenlijk niets voor nodig om met yin yoga te starten. Een badlaken of een vloerkleed is genoeg om op te zitten en een paar kussens of dekentjes heeft iedereen wel in huis toch?
 • Terwijl je Yin Yoga doet, ben je in meditatie. Dat zal in eerste instantie misschien niet zo voelen, maar in feite is het wel zo. Doordat je bewust kiest even de tijd te nemen voor jezelf, kies je voor meditatie in de vorm van Yin Yoga.
 • Yin Yoga helpt je compassie ervaren en toepassen op jezelf. Zoals meditatie compassie opbouwt door het ervaren van ons soms zo lastige menselijke brein. Geeft Yin Yoga je ook de kans om met meer compassie met jezelf om te gaan. Fysiek, door te leren herkennen waar jouw grenzen liggen voor dat moment (je lichaam voelt niet elke dag hetzelfde). Pas je de houding aan, of ben je aan het strijden met je eigen perfectionisme? Dit soort dilemma’s kom je tegen op de mat, maar ook zeker daarbuiten!
 • Yin Yoga helpt je veilig oefenen op de mat voor het leven naast de mat. Juist door het veilige oefenen op de mat, wordt je meer vertrouwd met je eigen ervaringen. Je gaat leren dat je emoties voortdurend veranderen, dat je ze kunt observeren en je niet opeten. Je wordt ervaren in het ervaren en laat dat nou precies zijn waar meditatie om draait.

Je wordt ervaren in het ervaren en laat dat nou precies zijn waar meditatie om draait!

 

Interessant wat je net gelezen hebt? Delen, pinnen en doorsturen is heel fijn!

Misschien vind je dit ook interessant?