Zoom vermoeidheid:

4 oorzaken en 3 yoga tips van 1 minuut

We zoomen, webexen, skypen en videobellen ons helemaal suf.  Merk jij ook wel eens een beetje zoom vermoeidheid op? Of dat als je de meeting sluit er ineens een ander deel van jou zichtbaar wordt. In het engels heeft het al een naam: zoomfatique. Of in gewoon Nederlands, zoom vermoeidheid.

De 4 oorzaken van zoom vermoeidheid

Jeremy Bailenson (founding director of the Stanford Virtual Human Interaction Lab (VHIL) heeft de psychologische effecten van video bellen onderzocht.*

Hieruit kwamen 4 oorzaken naar voren, waarom het voor ons als mens zo vermoeiend is om veel te videobellen.

Oorzaak 1: Het voortdurende oogcontact en de close-up’s.

In een video meet staart iedereen iedereen aan. De ultieme situatie om spontaan last te krijgen van ‘plankenkoorts’. Je brein vindt dat wel heftig. Daarbij komt nog de afmeting van de gezichten op je scherm en het feit dat iedereen relatief dicht op de camera zit, wat voor je brein als intens over kan komen.

Oorzaak 2: Het is super vermoeiend om je zelf voortdurend te zien.

De onderzoeker vergelijkt het alsof iemand in de pre coronatijd de hele dag jou een spiegel voor houdt. Ook dat is tegennatuurlijk. Uit onderzoek blijkt dat je daardoor veel zelfkritischer bent, niet altijd behulpzaam voor je mentale gestel.

Oorzaak 3: We bewegen veel minder voor de camera.

Teveel beweging leidt af, dus ook ons lijf voelt statisch.

Oorzaak 4: Het kost veel meer energie om non verbale communicatie op te pakken tijdens een video meet.

Plus dat wat lijkt op bijvoorbeeld afgeleid zijn, niet altijd zo hoeft te zijn omdat je de volledige context mist.

De signalen van zoom vermoeidheid

Wat voel en ervaar je dan? Dit zijn zo maar een paar signalen van overprikkeling en vermoeidheid door zoom.

  • Gevoel van uitputting na zoom meetings
  • Branderige ogen
  • Grotere gevoeligheid voor geluid
  • Gevoel van leegte
  • Achteraf piekeren over de zoom meeting
  • Fysiek koud hebben
  • …….

3 Yoga Tips om te dealen met zoom vermoeidheid

Hoe help je jezelf dan met die zoom vermoeidheid? Want zonder zoom (of webex of google meet of skype of ?) kunnen wij nu ook niet. Dus hoe zorg je goed voor jezelf tussen de meetings door? Met deze 3 tips, die slechts 1 minuut hoeven te kosten, zorg je even weer goed voor jezelf.

TIP 1 Oogyoga

Wrijf in je handen, totdat ze warm voelen. Breng dan je warme handen als kommetjes over je ogen. Knipper langzaam achter je gesloten warme handen met je ogen. Voel de warmte van je handen uitstralen op je ogen. Beweeg je ogen langzaam van links naar rechts en terug. En ook van boven naar beneden en terug. Een minuut is prima!

TIP 2 Rug yoga

Rol je stoel naar achteren en buig met je bovenlichaam naar voren, hang even over je benen, met je armen richting de grond. Laat je hoofd ontspannen hangen. Is dat niet fijn voor je nek, vang je hoofd dan op in je armen op je schoot. Deze houding zorgt voor kalmering van je zenuwstelsel. Je kan gerust zo een minuut in de houding blijven (langer mag ook). Na die tijd kom je rustig overeind en geef je jezelf even de tijd om te wennen aan recht op zitten.

Moet je nog even door? Zorg dan voor wat energie!

Breng je armen dan omhoog, handen in elkaar en strek je uit. Als het goed voelt zou je zelfs er een milde achterover buiging van kunnen maken. Kom dan weer terug naar het midden en buig naar rechts, nog steeds met je handen omhoog. Zo strek je de rechter zijkant van je lichaam. Doe dit vervolgens ook naar links. Alsof je even alle poriën openzet!

TIP 3 Adem yoga

Als je nog meer tijd hebt. Gun jezelf dan enkele minuten adem yoga. Dat is niet meer en niet minder dan opmerken dat je ademt. Voelen waar je je adem voelt. Op je borst, bij je ribben, je buik of je neus? Vervolgens volg je je in- en uit ademing. Je verdeelt vervolgens je adem op in 4 delen. Inademing, pauze (gevuld met lucht), uitademing, pauze (leeg).

Deze 4 delen hoeven natuurlijk niet even lang te duren, een verdeling in tellen van 4-1-4-1 is prima om mee te beginnen.  Je zou dat kunnen uitbouwen naar 5-2-5-2. Maar het gaat niet om de prestatie, maar om even bewust te ademen. Blijf voelen waar je ademt én voel de pauzes!

Nog niet genoeg? 

Wil je meer yoga inbouwen in je leven? Yoga om jezelf te leren ontspannen? Verdiep je dan eens in Yin Yoga. Een vorm van yoga die uitgaat van jou en niet van de houding. Het is langzaam, kalmerend, intens en relaxed. Eens uitproberen? Volg bijvoorbeeld de les op deze pagina of doe mee met de livestream op woensdagavond. De eerste les is gratis. Meer weten? Ga naar https://www.marionsuijker.nl/yin-yoga/

Namasté

ps 2 Wil je meer weten over Yin Yoga en een ontspannen relatie met je stress, spanning, hormonen, jezelf, je lijf of….? Blijf dan in verbinding en schrijf je hieronder in voor nog meer relaxte inspiratie!

* https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_reasons_why_zoom_can_be_exhausting

 

Blijf in verbinding!

Laat mij je inspireren! Blijf beschikbaar voor jezelf én de ander!

Delen van deze pagina wordt gewaardeerd!

Hey lieve zoomer,

 

Hoe is het met je?

De vraag wordt vast wel vaker gesteld

Maar wat laat jij zien?

Als het scherm en de camera aan gaan

Wat gebeurt er met jou?

Even checken of je haar goed zit

Oh ja, spiegelbeeld…

Glimlach aan, of serieuze blik

In de camera kijken

Oh nee, ik kijk toch weer naar het beeld

Ik kijk naar de ogen van de ander

Maar die ziet nu dat ik naar beneden kijk

Maar als ik in de camera kijk

Zie ik de ander niet goed

Ik wil verbinding voelen

Pffff, het geluid, moeie ogen

Bijna klaar  ja klaar

Vergadering verlaten, rood kruis

Masker af, moe, leeg en alleen

Wie ziet hoe ik mij nu voel?

Lieve zoomer, je bent niet alleen

Ik weet dat jij ook wel eens een baaldag hebt

En dat je dat niet ziet door je zoommasker heen

Het is ok……

Geef jezelf een dikke knuffel, een kop koffie of thee

Geef jezelf de tijd om te herkennen

dat je zoommasker niet altijd waar is

Jij bent waar

Jij bent mens die in alles probeert het beste te maken van wat nu is

Een mens gebouwd op echt contact

Een mens ingericht op verbinding

Voel je verbonden met de andere zoomers

Het is ok

Met of zonder zoommasker, je bent mens

Heb jezelf en de ander lief

en zoom vanuit je hart