Westerse Mindfulness is een prachtige samenwerking tussen 6 verschillende bouwstenen, die samen zorgen voor mentale flexibiliteit. Het gaat om:

  • acceptatie
  • defusie
  • hier en nu
  • het zelf als context
  • waarden
  • toegewijde actie.

De 6 bouwstenen 

Elk losstaand onderdeel is in feite ook een aparte mindfulness vaardigheid. Met behulp van acceptatie creĆ«ren wij de bereidheid om te mogen voelen. Met defusie leer je afstand nemen van je gedachten. Je ziet dat je gedachten hebt, je bent ze niet. Het hier en nu vind ik persoonlijk een lastig begrip. Ik beschrijf het zelf liever als de vaardigheid om in het moment op te merken wat je ervaart. Het zelf als context is de vaardigheid om te ervaren dat ook je zelfbeeld onderdeel is van de context. Jij bent meer dan je zelfbeeld. Je waarden is in feite de vaardigheid om in het moment te kiezen wat belangrijk voor je is. Je innerlijke kompas. En tenslotte toegewijde actie. Dat is dus doen wat belangrijk voor je is, ondanks ongemakkelijke gedachten en gevoelens.

Voorbeeld; hardlopen

Je hebt je voorgenomen om meer te gaan  sporten en je wilt het hardlopen weer oppakken. Dit is lastig, want je conditie moet je eerst weer opbouwen, het is misschien geen lekker weer, je weet nu al dat als je begint je de eerste paar keren spierpijn gaat hebben en de bank ligt ook zo lekker. Zo maar wat gedachten en gevoelens die bij je opkomen op het moment dat je weer wilt gaan hardlopen.

Dit levert in eerste instantie een naar gevoel op en je hoofd gaat met je in discussie om het vooral maar niet te doen. Alle uitstel argumenten worden voor zoete koek geslikt. Als je luistert naar deze gedachten en gevoelens ga je niet lopen, het resultaat is dat er nieuwe gedachten en gevoelens komen zoals; wat ben je toch een slappeling dat je dat lopen niet oppakt, zie je nu wel je kunt ook niets etc. Mmmm dan heb je niet hard gelopen en heb je nog meer lastige gedachten en gevoelens om mee te dealen.

Ok, maar hoe gaat Westerse Mindfulness daar nu bij helpen, hoor ik je denken? Allereerst gaan wij opmerken welke gedachten er zijn. Ik merk op dat ik de gedachte heb dat ik spierpijn ga krijgen, dat ik de gedachte heb dat het geen lekker weer is, dat ik ook de gedachte heb dat ik geen conditie heb etc.
Vervolgens stel je je zelf de vraag of je bereid bent dit ongemakkelijke gevoel van angst voor spierpijn, lastige gedachten met je mee te nemen? Dit is een lastige!

Laat ik de vraag nog een keer stellen, ben je bereid om in dienst van wat jij belangrijk vindt (je gezondheid) deze ongemakkelijke gedachten en gevoelens te ervaren?

Kiezen op basis van je innerlijke kompas in plaats van de automatische piloot

Kun je op basis van je innerlijke kompas je gedrag kiezen in plaats van op de automatische piloot die er alles aan doet om ongemak te voorkomen? Dus adem eens een paar keer bewust in en uit, merk op welke gedachten en gevoelens er zijn en of je nog steeds controle hebt over je armen en benen. Pak  je hardloopschoenen en doe ze aan met al die gedachten en gevoelens die er zijn. Ga lopen en neem al het ongemak met je mee.

Dus wat doe jij de volgende keer met je lastige gedachten?