Lichter en luchtiger de (werk) dag door met OK Momentjes!

Is het mogelijk mindfulness in een paar seconden, hoor ik je denken? Ja, het kan! Door het inbouwen van OK momentjes. Wij zijn geneigd om gedurende de dag veel voor lief te nemen en op onze automatische piloot te gaan. Dankbaarheid en opmerkzaamheid zijn sterke en eenvoudige triggers om meer bewust en mindful de dag door te gaan. Binnen Google draait al jaren een trainingsprogramma dat heet Search Inside Yourself. De grondlegger van deze aanpak Chade-Meng Tan gebruikt hier voor een simpele en doeltreffende oefening die ik graag met jullie deel, ‘slices of joy’ .

OK momentjes

Een goede Nederlandse vertaling heb ik nog niet, maar laat ik het vrij vertalen als ‘ok momentjes’. Het gaat om allerlei momenten die wij de hele dag ervaren, zoals: als je dorst hebt, de eerste slok koud water; als je een stuk gelopen hebt, het moment dat je gaat zitten; als er een berichtje terugkomt van een dierbaar persoon; de zon die je gezicht verwarmt. Gedurende de dag hebben wij talloze ieniemienie momenten, die wij gewoon zo ongemerkt voorbij laten gaan. Stel je nu eens voor dat je al dat soort kleine vreugde en OK momentjes bewust beleefd? Hoe zou jij dan je dag ervaren? Blijkbaar is die dan gevuld met veel positieve momenten. Zojuist heb ik de schone was uit de wasmachine gehaald. Ook dat is een OK momentje, de geur van de schone was, het heel even opmerken (2 seconden?) en benoemen dat het OK is.

De oefening in 3 stappen

De oefening bevat eigenlijk 3 onderdelen, namelijk de trigger (de situatie en het moment van bijvoorbeeld de eerste slok water), een routine (het steeds opnieuw opmerken van het kleine genoegen van het drinken van water) en de beloning (het opmerken van het ok zijn, klein momentje van vreugde). Deze 3 onderdelen zijn cruciaal in het bouwen van nieuwe gewoonten. En daarmee bouw je gelijk aan je bewust zijn (mindfulness) en aan dankbaarheid.

Instagram challenge

Dus mindfulness inbouwen in het dagelijkse leven hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Ik daag je graag uit om het deze week eens te proberen, minimaal 1 keer per dag? Ik zal je deze week op de hoogte houden via instagram @westersemindfulness. Hou jij mij op de hoogte via #OKmomentjes?

Succes!

Meer weten over mindfulness in het dagelijkse leven inbouwen, meer leren genieten en bewuster leven? Volg een individuele training Westerse Mindfulness of lees de website voor de mogelijkheden.