Ook wel eens een situatie gehad, waarin je nerveus was? Bijvoorbeeld voor een presentatie of een examen? Wat zeiden andere mensen tegen jou op dat moment? Je hoeft niet zo nerveus te zijn, je moet niet zo negatief denken, denk dat je het kan etc.

Tot nu toe is de aanpak van faalangst gericht op het overwinnen van de faalangst. Er wordt gesuggereerd dat je van je faalangst af komt door anders te gaan denken. Hierin zit echter een probleem. Degene die last heeft van faalangst wordt in feite door zijn eigen emoties en gedachten afgeleid. Door te suggereren dat je een andere gedachte over jezelf moet hebben om van de faalangst af te komen, geef je de persoon met faalangst (en dus al veel gedachten en gevoelens) er een nieuwe taak bij! De opdracht is om naast al die afleidende gedachten en gevoelens ook nog eens heel hard je best doen om anders te gaan denken. En hier zit een valstrik! In feite krijg je er een nieuw examen bij. De boodschap is die de persoon met faalangst krijgt is: je hoort geen faalangst te hebben en je hebt er ook nog de verkeerde gedachten erover! Kortom nog een reden om je niet goed te voelen! Het maakt de faalangst, of eigenlijk al die vervelende belemmerende gevoelens en gedachten alleen maar erger!

Door het ontwikkelen van je mentale veerkracht wordt je in de gelegenheid gesteld om met je faalangst je toch te kunnen focussen op je taak of doel. In feite leer je om deze onaangename gevoelens en gedachten te ‘ accepteren’. Dit geeft ruimte in je hoofd en je lijf om je toch te kunnen concentreren op wat voor jou belangrijk is. Meer weten? Lees meer over de aanpak van faalangst en stress met behulp van Acceptance and Commitment training.